Brussel je t’aime?

facade of a building

Mijn stad?

Ja hoor, Brussel is zeker en vast mijn stad, maar dat is misschien ook omdat ik in Ukkel woon, een beetje de ideale plek voor mij alvast.

Enerzijds geniet ik van de voordelen van een grote stad en anderzijds ook wel van een landelijke sfeer van mijn direct woonomgeving.

Want laten we eerlijk zijn, Brussel heeft als grootstad best wel wat uitdagingen en aandachtspunten om er een écht aangename leefomgeving van te maken.

En dan heb ik het zeker niet over de inwoners, die zijn superdivers en jammer genoeg ook vaak niet meteen kapitaalkrachtig.
En ja dat brengt uiteraard problemen met zich mee, verschillende gewoontes en culturen moeten nu eenmaal wennen aan elkaar.

Dat vraagt uiteraard wat inspanning, inlevingsvermogen en zich openstellen voor een ander.
En dat ontbreekt een beetje tegenwoordig, het is denk ik sowieso eigen aan een grootstad maar individualisme en egoïsme worden hier denk ik toch nog extra in de hand gewerkt door het ontbreken van een aangenaam openbaar domein om dit tegen te gaan.

Auto’s

Wel ja, er zijn er véél te véél in deze stad die echt nog wel, desondanks wat fietspaden, van deze mooie stad een autostad maken.
Tot in het kleinste hoekje en het kleinste gaatje vind je ze, als het kan goed geparkeerd maar anders absoluut op eender welke manier.
De Brusselaar, zeker de Franstalige Brusselaar is écht nog veel te verknocht aan zijn wagen voor de kleinste verplaatsing en dat desondanks een toch wel redelijk performant openbaar vervoer netwerk.

Je zou bijna van geluk spreken dat een groot deel van de inwoners geen wagen bezit of de chaos zou écht compleet zijn.

Afval

Is Brussel vuil?
Het antwoord is daar absoluut!
Brussel is een vuile stad waar zowat iedereen zijn afval op straat dumpt.

En ook hier weer, nee het is geen bepaalde bevolkingsgroep of in bepaalde wijken, in het hele gewest is het gewoon vuil.


Geen handhaving

Deze foto van foutgeparkeerde politiewagens zegt eigenlijk heel veel over de échte oorzaken waardoor ik niet onvoorwaardelijk fan ben van deze op zich topstad.
Het quasi totale gebrek aan handhaving van alledaagse slechte gewoontes, verkeerspolitie is quasi onbestaande op een schaamlapje genaamd fietsbrigade in Brussel sta na.
Of wanneer er een Europese top is om straten af te sluiten.

Maar fout of dubbel parkeren, niet extreem te snel rijden en allerlei andere verkeersovertredingen zoals nog net door rood rijden, de politie doet het allemaal zelf en claimen er geen tijd voor te hebben.

Afval op straat? De politie trekt er zich niets van aan, ze hebben er geen tijd voor.

Asociaal gedrag, in de meeste wijken kijkt de politie weg.


Nabijheid?

Nope, nabijheids politie vind je niet in Brussel, wel redelijk veel cowboy’s die vooral in hun wagens blijven of met veel machtsvertoon en onrespectvol de burgers benaderen.
En ja ze viseren sommige bevolkingsgroepen absoluut meer dan anderen en ja ze gebruiken niet zelden disproportioneel geweld.

En daar wringt volgens mij absoluut het schoentje in deze stad, de handhaving voor asociaal gedrag is onbestaande waardoor dit steeds verder uitwaaiert en ook nog eens de opstap betekent voor steeds minder sociale cohesie zeker wanneer zij die moeten handhaven eerder een bedreiging zijn voor die cohesie.

Met bijna geen agenten die ook effectief in het gewest wonen en al zeker geen wijkwerking waar de politie de wijk en z’n bewoners ook effectief kent en er ook geen enkele intentie is om dit aan te pakken maakt dat er ook meteen geen oplossing in zicht is.


Vuil opruimen?

Het moet zowat het makkelijkst op te lossen probleem zijn, de afvalbergen.
Een efficiënte ophaling en voldoende nabije containerparken samen met een strikte handhaving en beboeting zouden dit relatief snel enorm kunnen verbeteren.

Maar het zit er vrees ik niet meteen in, Brussel Netheid is denk ik zowat de slechts georganiseerde reinigingsdienst van Europa.
Daarenboven spelen ze ook nog eens volledig oncontroleerbaar en quasi gratis ophaaldienst voor handelaars en bedrijven waardoor de afvalberg op straat absoluut nog vergroot.

Meer nog, door de quasi gratis ophaling is Brussel een aantrekkingspool voor afval van buiten het gewest.

Al dan niet schijnzelfstandige bouwbedrijfjes droppen hun afval in de stad evenals een niet gering aantal mensen die wekelijks familie bezoeken of werken in Brussel maar in Vlaanderen wonen.


Doortastend

Dat zou de politiek moeten doen, veel doortastender optreden, al dan niet 19 gemeentes, al dan niet verschillende politiezones gaan niet de oplossing bieden.
Gewoon doortastende beslissingen nemen en zorgen voor een effectieve handhaving van asociaal gedrag én het laten respecteren van de wegcode zouden al een enorme verbetering zijn.
Het creëren van randparkings en het verder terugdringen van de wagen uit het mooie straatbeeld en van de pleinen zou dit één van de mooiere steden van Europa maken.
En in alle eerlijkheid denk ik dat de 19 gemeentes hier eerder een voordeel zouden kunnen zijn, nabijheid is cruciaal in het opbouwen van sociale cohesie.

Is dat alles?

Nee, uiteraard niet, er is ook nog veel armoede en er zijn heel veel andere problemen om aan te pakken zoals werkloosheid, armoede, gebrekkige scholing en taalkennis om er maar een paar te noemen.

Maar door een gezondere en nettere openbare ruimte geef je iedereen alvast op dat niveau een betere levenskwaliteit, dat komt iedereen ten goede.

Het creëert ook een veel aangenamere omgeving die gegarandeerd ook zorgt voor een toename aan bezoekers en investeerders, ondernemers.


Maar toch

Vind ik dit best een leuke stad om te wonen, omarm ik het diverse, de nabijheid van zowat alles en de mensen die er wonen.

Hier werkend en levend geniet ik hier zeker en vast van de schoonheid en soms zelfs van de lelijkheid van deze stad.

Het kan alleen maar beter worden hoop ik dan.

Nu nog hopen dat elektronisch betalen wat meer algemeen wordt maar daarvoor is de getolereerde zwarte economie nog veel te groot.
Ook hier weer een gebrek aan de wil om te handhaven uit onterechte vrees voor de kiezer.
Maar dat is voor een volgende keer.

Laat ik nu eerst nog maar wat gaan genieten met een stadswandeling.


Geef een reactie


Lees ook:


Deel deze post:

Tags:

Categorie:

Gepost op:

%d bloggers liken dit: