Je eigen blog intro

Meer info bij de intro podcast

In mijn klank sectie kan je een podcast beluisteren met een introductie tot het maken van je eigen blog, vlog, website,….

Daar komen een aantal voorbeelden aan bod van site’s en services die je kan gebruiken.

Hier vind je een aantal links naar de vernoemde sites.

 WordPress.com

WordPress.com
WordPress.com

WordPress is op zijn .com domein een gehost blog/website platform. Je hebt geen domeinnaam of hosting nodig om aan de slag te gaan: je hoeft je eigenlijk alleen maar aan te melden.

Het is moeilijk om te pleiten tegen een platform dat 36% van het internet aandrijft.

Features

 • WYSIWYG editor (What You See Is What You Get).
 • Onbeperkt aantal bezoeken/bandbreedte.
 • Wachtwoordbeveiliging.
 • Globale navigatie.
 • Beperkte aanpasbaarheid.
 • Contentplanning.
 • SEO-vriendelijke contentstructuur.

Interface en gebruiksgemak

Omdat je geen aparte webhosting of domeinnaam nodig hebt, hoef je alleen maar een account aan te maken en een domeinnaam te kiezen om aan de slag te gaan.

De WordPress.com interface is een op JavaScript gebaseerde web-app en doet wat denken aan die van Ghost.

Interface WordPress.com
Interface WordPress.com

De meeste beginners kunnen zonder tutorial waarschijnlijk wel het thema wijzigen en nieuwe content toevoegen. De editor van WordPress.com biedt een goede schrijfervaring, dankzij de Block editor (ook bekend als Gutenberg):

De editor van WordPress.com
De editor van WordPress.com

Prijs

Het basisabonnement is 100% gratis. Je kan je aanmelden voor een gratis blog/website. Deze wordt dan gehost op een WordPress subdomein. Daarnaast komen er WordPress.com advertenties op je blog te staan.

Als je op zoek bent naar je eigen .com domein, meer aanpassingsopties en geen advertenties: het Personal abonnement kost $4 per maand. Met het basic abonnement, wordt je blog gehost op een subdomein, zoals jouwblog.wordpress.com.

WordPress.com versus WordPress.org

Zelfde idee, maar de uitvoering is heel anders. In plaats van duizenden thema’s waar je uit kan kiezen bij WordPress.org, kan je bij WordPress.com maar kiezen uit enkele tientallen.

Als je een simpele website of blog wil maken en je hebt weinig technische vaardigheden en geen plannen om je website uit te breiden of er geld mee te verdienen, dan is de gehost WordPress (.com) waarschijnlijk de juiste keuze.

Als je meer controle wil over het ontwerp en de mogelijkheden wil hebben om je site (op een later moment) uit te breiden, dan is de zelf-gehoste WordPress de beste keuze.

Leer meer over de verschillen tussen WordPress.com versus WordPress.org.

Blogger

Blogger
Blogger

Blogger is het gehoste blogplatform van Google. Het is gratis, meer aan te passen dan de meeste andere gehoste opties (je kan bijvoorbeeld je thema’s bewerken) en je kan bovendien kiezen uit een behoorlijk aantal thema’s.

Thema's in Blogger
Thema’s in Blogger

Met een gratis account host je je blog op het Blogger subdomein. Deze is te bereiken via een URL als jouwblog.blogspot.com.

Features

 • Basic editor.
 • Onbeperkt aantal bezoeken/bandbreedte.
 • Inkomsten genereren.
 • Beperkte aanpasbaarheid.

Interface en gebruiksgemak

Om je blog op te starten is de enige noodzakelijk stap het aanmaken van een account. Zodra je bent ingelogd, is het makkelijk om nieuwe content te maken of het thema van je nieuwe blog te wijzigen.

Interface Blogger
Interface Blogger

De interface is eenvoudig en makkelijk te gebruiken. Er zijn geen onnodige secties in het dashboard. Iemand die totaal nieuw is, kan gemakkelijk zonder begeleiding aan de slag, dankzij de eenvoudige rich-text editor.

Prijs

Gratis (met subdomein en advertenties).

Blogger versus WordPress

Blogger is bedoeld als een eenvoudige oplossing om beginners te helpen een blog te maken. En als dat is wat je wil, een eenvoudige blog, dan is het geen slechte keuze.

Als je echter een professionele blog of website wil maken en in de toekomst inkomsten wil genereren, dan zijn er betere opties, waaronder WordPress.

Medium

medium
Medium

Medium is meer een sociaal platform om je artikelen te delen zodat het gelezen wordt, dan een blogplatform.

Het design is strak en intuïtief, en je hoeft je geen zorgen te maken over thema’s, logo’s en lay-outs. Het enige waar je je mee bezig kan houden is het maken van content.

Features

 • Rich editor.
 • Onbeperkt aantal bezoeken/bandbreedte.
 • Het genereren van inkomsten is (beperkt) mogelijk via het Medium Partner Program.

Interface en gebruiksgemak

Het is uiterst eenvoudig om aan de slag te gaan met Medium. Je kan je aanmelden met je Twitter, Google of Facebook account en meteen beginnen met schrijven van je eerste artikel.

Schrijven op Medium
Schrijven op Medium

Je kan het design niet aanpassen, waardoor je je 100% kan richten op het schrijven en delen van inhoud.

De editor is strak en de gepubliceerde berichten zien er precies zo uit als in de editor. Het platform biedt weinig mogelijkheden, waardoor het erg makkelijk te gebruiken is. Wel zorgt dit voor een smal speelveld.

Prijs

Medium biedt beperkt toegang tot artikelen. Voor volledige toegang moet je lid worden, wat kan voor $50 per jaar. Vanuit het perspectief van een contentcreator, kan je gratis onbeperkt inhoud hosten.

Medium versus WordPress

Medium is een uitstekende keuze voor schrijvers die willen dat hun blogberichten zo vaak mogelijk worden gelezen. Als je je eigen domeinnaam zoekt en een blog en site die aan te passen is, dan is WordPress een beter alternatief. Ook met een WordPress blog kan je natuurlijk je artikelen nog steeds delen op Medium.

Wix

wix
Wix

Wix is een drag-and-drop websitebouwer, maar is daarnaast ook een degelijk blogplatform voor creatievelingen.

Als je een opkomend designer bent, of gewoon creatief in het algemeen, en geen verstand hebt van code of andere technische zaken, dan wil je Wix misschien eens proberen.

Features

 • Drag-and-drop websitebouwer (hetzelfde is ook beschikbaar op WordPress).
 • Wix ADI (door AI aangedreven design).
 • Inkomsten genereren (alleen bij betaalde abonnementen).
 • Tot 500MB data/bandbreedte (met gratis abonnement).
 • Advertenties (gratis en het $4,50/maand abonnement laten Wix advertenties zien op je site).
 • Geld verdienen (met premium abonnementen).

Interface en gebruiksgemak

Je kan je aanmelden door in te loggen met Facebook of Google of door een account aan te maken met je e-mailadres. Zodra je je hebt aangemeld, start je de Wix tutorial en stelt deze je een aantal vragen.

Als je hier antwoordt dat je niet veel ervaring hebt, dan suggereert de wizard dat je het beste de ADI een website voor je kan laten maken.

Wix intro tutorial
Wix intro tutorial

De ADI gebruikt kunstmatige intelligentie om je website te ontwerpen op basis van een paar vragen.

interface Wix
interface Wix

Het standaard dashboard is gestoeld op hun drag-and-drop websitebouwer. Je kan de elementen bewerken door erop te klikken en je kan ze anders rangschikken door op de pijlen in de rechterbovenhoek te klikken.

Het platform is redelijk intuïtief en makkelijk in gebruik. Toch is het makkelijk om je tijd te verdoen aan het ontwerp in plaats van je te concentreren op het maken van content voor je blog.

Volledige controle over het design, geen codeervaardigheden vereist.

Prijs

Bij het gratis abonnement zitten advertenties, een Wix subdomein en een bandbreedte van maximaal 500MB. Abonnementen met opties om inkomsten te genereren en e-commerce functionaliteiten beginnen bij $17/maand.

Wix versus WordPress

Hoewel je met Wix binnen enkele minuten aan de slag kan, lijkt het wel alsof ze je sturen naar dingen waar je je als blogger juist niet op wil focussen. Het is erg makkelijk om uren te verdoen met het design en het vergroten/verkleinen van individuele elementen. Geavanceerdere features zitten helaas vaak verscholen achter de duurdere abonnementen.

Het platform is niet ideaal voor bloggers, maar Wix kan wel degelijk een goede opties zijn voor creatieve professionals.

Je kan in Kinsta hun vergelijkingsartikel Wix versus WordPress meer lezen over de voor- en nadelen van beide platforms.

Tumblr

tumblr
Tumblr

Tumblr is een populaire microblogsite, hoeveel het platform inmiddels een stuk minder populair is dan een aantal jaar geleden.

Interessant is dat Automattic, het bedrijf achter WordPress.com, Tumblr in 2019 van Verizon heeft overgenomen. Wellicht dat we de komende jaren een aantal interessante veranderingen aan het platform kunnen verwachten.

Features

 • Publiek en sharen.
 • Onbeperkte uploads/bezoeken/bandbreedte.

Interface en gebruiksgemak

Tumblr heeft een strakke interface en je kan je eerste berichten binnen een paar seconden online krijgen.

Interface Tumblr
Interface Tumblr

De geweldige mobiele interface maakt het makkelijk om met je mobiele telefoon korte berichten te schrijven. Ook is het een goede locatie om content te lezen en inspiratie op te doen voor je volgende werk.

Dashboard Tumblr
Dashboard Tumblr

Prijs

Gratis, met onbeperkte opslag/bandbreedte.

Tumblr versus WordPress

Als je een artiest of fotograaf bent die een nieuwe blog wil starten om je kunsten te delen en niet zozeer op zoek bent om een platform voor je bedrijf op te richten, dan kan Tumblr een goede optie zijn.

Lid worden is makkelijk en je kan je werk in mum van tijd delen. Het platform bevat bovendien al een “ingebouwd” publiek.

Maar wil je controle hebben over alle aspecten van je blog en deze naar wens aan kunnen passen, dan is WordPress een veel beter keuze. Zo importeer je Tumblr naar WordPress.

Instagram

instagram

Instagram als blogplatform? Jazeker! Je moet er misschien even aan wennen, maar gezien de groei van het platform is dit mogelijk de beste plek om een publiek op te bouwen.

Features

 • Heeft enorm publiek waarmee je makkelijk content deelt.
 • Onbeperkte uploads/bezoeken/bandbreedte.
 • Engagement-tools.

Interface en gebruiksgemak

Als je niet bekend bent met Instagram: het is gelukkig heel makkelijk te gebruiken. Het enige nadeel van de interface van Instagram is dat je zonder work-around geen artikelen kan toevoegen vanaf je laptop.

Dit maakt het lastig voor schrijvers of bloggers die graag langere content schrijven.

Prijs

Gratis, met onbeperkte opslag/bandbreedte (net als Facebook).

Instagram versus WordPress

Er zijn een aantal scenario’s te bedenken waarin Instagram logischer is dan WordPress voor bloggen. Als je een videograaf of vlogger bent, dan heeft Instagram de potentie om uit te groeien tot je belangrijkste kanaal en blogplatform.

In de meeste gevallen is het waarschijnlijk beter om beide te kiezen, zodat je naast Instagram ook een professionele blog/site hebt. Dit is hoe je je Instagram feed kan weergeven op WordPress.

Je eigen site hosten?

Je eigen website hosten was, is een andere optie die we bespraken in de podcast.

Daar gaan we in een volgende post, tutorial verder op in.

Maar hier al een paar links om eens te bekijken, om een idee te krijgen van hosts.

Persoonlijk zou ik je zeker Vimexx aanraden, een Nederlandse hoster met zeer aantrekkelijke prijzen, een groot aanbod én een goedkope service om je domeinnaam te registreren.

Als je eerder denkt aan een VPS server of een eigen dedicated server kan ik je bijvoorbeeld Contabo, een Duitse hosting en server provider met zeer aantrekkelijke prijzen aanraden.

Ga je voor Belgisch? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen bij Combell, een hostingprovider met iets duurdere tarieven maar absoluut betrouwbaar.

Deze tips zijn vooral bedoeld voor een beginnende persoonlijke site, blog, kleine commerciële sites,…
Wanneer je het grootser wil of moet aanpakken dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden specifiek voor je noden.

Daar is deze tutorial niet meteen voor bedoeld.

De podcast

Beluister hier de podcast terwijl je deze site leest.

Dirk's gebabbbel
Dirk’s gebabbbel
Hoe begin je zelf een blog?
/


Lees ook:


Info:

In een podcast geef ik een intro over je eigen blog beginnen. In deze post vind je een aantal links naar de daar besproken sites.

Deel deze post:

Tags:

Categorie:

Gepost op:

%d bloggers liken dit: