NFT

Web3, blijf zélf eigenaar van je digitale content.

Ik maak tegenwoordig gebruik van NFT’s om het digitaal eigendomsrecht van een aantal van mijn digitale bestanden, meestal foto’s, vast te leggen.

Je kan hiermee het eigendomsrecht van een bestand aantonen, maar evengoed van andere dingen, denk bijvoorbeeld aan Wout Van Aert die zijn overwinningen als NFT heeft verkocht.

Ook ik heb een aantal van die NFT’s te koop aangeboden op de daarvoor zeer populaire site opensea.
Je draagt bij die verkoop het eigendomsrecht over maar je kan er wél voor kiezen om bij doorverkoop telkens zelf een percentage te blijven ontvangen.
Als creator blijf je zo een deel van de eventuele meerwaarde op je creatie ontvangen wanneer die wordt doorverkocht.

De techniek erachter, blockchain, kan een beetje een stijle leercurve zijn maar tegenwoordig heb je genoeg sites en tools om dit heel toegankelijk te maken zonder al teveel technische poespas.

Heel het systeem werkt voornamelijk met cryptomunten.

Web3 is in essentie een versie van het web waarop je kunt lezen, schrijven én iets kunt bezitten – dat is de gedachte. Met dat basisprincipe in het achterhoofd opent zich voor de optimist een internet dat van de gebruiker zelf is.

Dat gaat gepaard met soms heel grote woorden en voorspellingen, zoals wel vaker stuitert de belofte kilometers voor de praktische toepasbaarheid uit.

Pas op voor die grote woorden, zegt crypto-onderzoeker Slagter, we staan nog helemaal aan het begin. Het kan dat we over dertig jaar zeggen: dit was een sleutelmoment in de technologische vooruitgang. Aan opwinding in elk geval geen gebrek.

Blockchain kort uitgelegd

Blockchaintechnologie vormt het fundament van web3. Dat is simpel gezegd technologie waarin precies wordt vastgelegd welke transacties deelnemers doen. Deelnemers aan het netwerk krijgen inzicht in alle transacties binnen het netwerk. Je hoeft elkaar niet te vertrouwen, je kunt elkaar controleren. De transacties, of handelingen, worden in blokken (blocks) opgeslagen, vandaar de naam. Je zou het in de verte kunnen vergelijken met een collectieve marktplaats: word je klant, dan krijg je inzicht in de activiteit van alle klanten van dezelfde marktplaats. De marktplaats zelf bestaat uit de verzameling deelnemende kopers en verkopers.

Met deze technologie is ook digitaal eigenaarschap vast te leggen in de vorm van NFT’s, non-fungible tokens: niet-inwisselbare eigendomsbewijzen. In die NFT’s wordt sinds vorig jaar veel gehandeld, nadat kunstenaar Beeple een eigendomscertificaat van een digitale afbeelding had verkocht voor omgerekend 61 miljoen euro.

[opensea-storefront]

Lees ook:


Deel deze post:

Tags:

Categorie:

Gepost op:

%d bloggers liken dit: