Natuur

Herfst in het Zoniënwoud

Brussel, de grote schrik van vele Vlamingen, de stad des verderf waar niets werkt en vuil en criminaliteit de bovenhand haalden.

Wel, misschien is enige nuance toch wel op z’n plaats. Zeker niet alles is perfect in deze mooie stad, de absolute heerschappij van koning auto is mijn doorn in het oog bijvoorbeeld.

Maar, onleefbaar is het hier zeker niet, zo heb je bijvoorbeeld redelijk wat natuur in de onmiddellijke nabijheid, meestal vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Herfstsfeer in het bos

En zo ligt zuiver(dere) lucht quasi binnen ieders handbereik. 
Zo ging ik na een korte busrit met bus 41 op stap in het Zoniënwoud, langs 1 van de ‘ingangen’ namelijk de oude renbaan van Watermaal, die eigenlijk in  Ukkel ligt.
En die werd omgedoopt tot Drohme, een soort attractiepark in zeer lange wording.

Dat laatste is dan weer niet typisch Brussel maar eerder Belgisch, denk maar aan de Oosterweel verbinding of meer in mijn eigen leefwereld de tangent in Mechelen.

De vroegere bookmakers stek op de renbaan van Watermaal

Maar, natuur in Brussel dus, het Zoniënwoud is daar zeker een belangrijke factor al is het zeker niet de enige, zo heb je de groene wandelwegen die je door en langs het Brusselse gewest laten stappen.
Of je hebt de vele parken en parkjes die het aangenaam vertoeven maken in een grootstad.
Zijn het er genoeg? Nee vermoedelijk niet en niet alle 19 gemeenten hebben evenveel groen of zijn even leefbaar maar zeker na de laatste gemeenteraadsverkiezingen met de toch wel significante overwinningen van de ecologisten in beide landstalen is er vooruitzicht op een vergroening en kwalitatieve verbetering van de lucht in deze metropool.
Al maak ik hier wel een kleine kanttekening dat in Schaarbeek de auto niet alleen koning maar ook keizer en admiraal is en dat daar ecolo al een tijdje mee aan het roer staat.

Het ging hier nu echter om natuur en daar heb ik zondag met volle teugen van genoten in een zalig Indian summer zonnetje in het prachtige woud met zijn statige oude bomen, paddenstoelen en varens in allerlei kleurschakeringen. 
De vele wandelaars,joggers, fietsers en uitgelaten honden zorgden voor een gezellige en aangename sfeer, de ietwat uit z’n verval oprijzende renbaan was een aangename verassing en zelfs de ietwat hautaine golfers op het vroegere middenplein van de renbaan droegen bij tot het ‘goed gevoel’.

Deel dit op
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik lees graag je commentaarx
()
x